Maarten Kasper wint eerste Gouden Gard Boulangerie

Afgelopen dinsdag 10 oktober vonden de wedstrijden voor de Gouden Gard en de Talentenprijzen weer plaats. Voor het eerst met een nieuwe wedstrijd: de Gouden Gard Boulangerie. Maarten Kasper kan zich de eerste winnaar noemen van deze prestigieuze prijs. Tijs Hermkens won de Talentenprijs Patisserie. De Talentenprijs Boulangerie werd gewonnen door Esmee Ammerlaan.

Drie kandidaten gingen de strijd aan voor de Gouden Gard Boulangerie. Maarten maakt een showstuk in thema Italiaanse Autosport. Hij won hiermee niet alleen de harten van de jury, ook op social media werd zijn showstuk als beste beoordeeld. Op de tweede plek eindigde Wesley Schlösser met zijn showstuk Onderwaterwereld. De bronzen gard was voor Arie de Vries met zijn showstuk in het thema ‘80’s pop music’. Maarten is geen onbekende van de wedstrijden. In 2021 won hij ook al de allereerste editie van de Talentenprijs Boulangerie. Vorig jaar werd hij in deze categorie tweede.

Voorzitters Hiljo Hillebrand en Dré Eversteijn kijken trots terug op de wedstrijd. ‘Dit was een droom vanuit Gouden Gard,’ zegt Hiljo tijdens de prijsuitreiking, ‘ik ben echt trots dat we een prachtig evenement neer hebben gezet. Dit is een mooi mijlpaal voor boulangerie en ik hoop dat er nog veel enthousiaste leerlingen komen om hier aan deel te nemen.’ De wedstrijd om de Gouden Gard Patisserie kon dit jaar helaas niet doorgaan door te weinig aanmeldingen. Tijdens de prijsuitreiking werd ook aandacht geschonken aan Nick Banus, de winnaar van Gouden Gard 2021, die vorig jaar is overleden.

Talentenprijs
Aan de wedstrijd om de Talentenprijs Patisserie deden 25 deelnemers mee. De talenten kregen de opdracht om een desserttaart te maken in het thema ‘Elements of nature’. De jury beoordeelde het desserttaartje van Tijs Hermkens als beste. Tijs deed vorig jaar ook al mee, toen eindigde hij als derde. Het podium werd dit jaar aangevuld met Lars van der Laan en Linda Brederoo, die als tweede en derde eindigden.

Bij de Talentenprijs Boulangerie deden er dit jaar 3 deelnemers mee. De deelnemers kregen de opdracht om verschillende producten te maken, zoals een desembrood en een getoerd gerezen. De winnaar was Esmee Ammerlaan. Esmee was ook de enige kandidaat die aan twee wedstrijden meedeed: ook bij de Talentenprijs Patisserie leverde zij een knappe presentatie met de vijfde plek.

Het podium voor de Talentprijs Boulangerie werd aangevuld door Bart de Muijnck en Inge Kampers.

Consumentenprijs
Vakblad Bakkers in Bedrijf reikt jaarlijks de Consumentenprijs uit. Bij de boulangerie viel Esmee Ammerlaan ook hier in de prijzen. Bij de patisserie werd Niels van Kleij het beste beoordeeld. Zij winnen de consumentenprijs en daarmee een interview in Bakkers in Bedrijf. Bovendien krijgen zij een jaarabonnement op het vakblad.

Volledige uitslag
Gouden Gard Boulangerie
Gouden Gard – Maarten Kasper
Zilveren Gard – Wesley Schlösser
Bronzen Gard – Arie de Vries 

Talentenprijs Patisserie
1e plaats – Tijs Hermkens
2e plaats – Lars van der Laan
3e plaats – Linda Brederoo

Talentprijs Boulangerie
1e plaats – Esmee Ammerlaan
2e plaats – Bart de Muijnck
3e plaats – Inge Kampers

Social Media Prijs – Maarten Kasper
Consumentenprijs Patisserie – Niels van Kleij
Consumentenprijs Boulangerie – Esmee Ammerlaan

                                                                                                                                 

Maarten Kasper krijgt prijzen in ontvangst van jurylid Mike Onasse

Tijs Hermkens met Cees Bakker. Het winnende taartje van Tijs op de achtergrond

Esmee Ammerlaan neemt Talentenprijs in ontvangst van juryvoorzitter Pieter van Reenen.

Mike Onasse, Hans Som en Pieter van Reenen bij jurering Gouden Gard Boulangerie

Foto’s door Rob Lamping

Menu