Gouden Gard 2022 voor Jiska Lobbert

Gisteren, dinsdag 11 oktober, vonden de wedstrijden voor de Gouden Gard en de Talentenprijzen weer plaats. Jiska Lobbert won de Gouden Gard. Antje Landheer won de Talentenprijs Patisserie en Luke Baas de Talentenprijs Boulangerie.

Dit jaar streden drie kandidaten voor de Gouden Gard. Winnaar Jiska, die vorig jaar als derde eindigde bij de Talentenprijs, maakte een showstuk in het thema India, met een spectaculaire olifant als pronkstuk. Jiska won hiermee niet alleen de meeste punten bij de Jury, maar ook de meeste stemmen van het publiek op social media. Hiermee won ze ook de Social Media prijs. Op de tweede plek eindigde Ruben Koelman met zijn showstuk ‘Mexico’. De bronzen gard was voor Larissa Boden met haar showstuk in het thema ‘Marie Antoinette’.

Talentenprijs
Aan de wedstrijd om de Talentenprijs Patisserie deden vijftien deelnemers mee. De talenten kregen de opdracht om een desserttaart te maken in het thema ‘Classical French’ De jury beoordeelde het desserttaartje van Antje Landheer als beste, die werd geïnspireerd door de Tour de France. Het podium werd aangevuld met Alain Bowmer en Tijs Hermkens, die als tweede en derde eindigden.

De wedstrijd Talentenprijs Boulangerie werd vorig jaar geïntroduceerd en is dit jaar flink gegroeid. Er deden twaalf deelnemers mee. Luke Baas won de wedstrijd. De winnaar van vorig jaar, Maarten Kasper, eindigde als tweede. Op de derde plaats eindigde Raymond Eygendaal.

Consumentenprijs
Het vakblad Bakkers in Bedrijf reikt jaarlijks de Consumentenprijs uit. Naast het winnen van de Talentenprijs vielen Antje Landheer en Luke Baas ook hier in de prijzen. Zij winnen de consumentenprijs en daarmee een interview in Bakkers in Bedrijf. Bovendien krijgen zij een jaarabonnement op het vakblad.

Volgend jaar

Tijdens de prijsuitreiking werd ook aangekondigd dat er vanaf volgend jaar ook een Gouden Gard Boulangerie word georganiseerd. Dit werd verteld door Hidde de Brabander, die na dit jaar vertrekt als voorzitter van de Vereniging Gouden Gard. De huidige wedstrijdleiders, Dré Eversteijn voor de patisserie en Hiljo Hillebrand voor de boulangerie, worden de nieuwe voorzitters.

De Brabander gaf tijdens de prijsuitreiking aan dat er lang is gewerkt aan een Gouden Gard Boulangerie. ‘Voor patissiers is er een mooi veld van allerlei verschillende wedstrijden, maar bij de broodbakkers miste er eigenlijk een stuk.’ Dit is niet de enige verandering voor volgend jaar, er komt ook een scherpere voorselectie. Uiteindelijk zullen er maar drie kandidaten per wedstrijd mee doen om de eindstrijd.

Volledige uitslagen
Gouden Gard
Gouden Gard – Jiska Lobbert
Zilveren Gard – Ruben Koelman
Bronzen Gard – Larissa Boden

Talentenprijs Patisserie
1e plaats – Antje Landheer
2e plaats – Alain Bowmer
3e plaats – Tijs Hermkens

Social Media Prijs – Jiska Lobbert
Consumentenprijs Patisserie – Antje Landheer
Consumentenprijs Boulangerie – Luke Baas

Tags: , , , , , , , , ,
Menu